Engelse Park tweevoudig winnaar Groninger Architectuurprijs
Engelse Park, een natuurinclusieve en duurzame gebiedsontwikkeling heeft de eerste plaats van de Groninger Architectuurprijs gewonnen bij zowel de vakjury als de publieksjury. Dit is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. Jaarlijks wordt aan de hand van alle inzendingen de balans van de Groninger architectuur opgemaakt. Met de prijs wordt extra aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp. Engelse Park Groningen is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten in opdracht van ontwikkelaars Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed, een gebiedsontwikkeling in samenwerking met gemeente Groningen. De realisatie was in handen van Rottinghuis' Aannemingsbedrijf en Friso Bouwgroep.
De tijdloze schoonheid van het natuurinclusieve Engelse Park
De architectuur van het Engelse Park onderscheidt zich doordat het vrijheid biedt. Een vrijheid van leven, die tot wasdom komt door de connectie met de omringende natuur en de ruimte voor sociale interactie. Maar bovenal schept het Engelse Park een nieuwe horizon. Een einder die - door de oriëntatie - bij iedere voordeur waarneembaar is. En in overdrachtelijke zin staat voor een nieuw architectonisch perspectief waarin architectonische, stedenbouwkundige, energetische en landschappelijke waarden zijn verenigd.
Krachtige eigen identiteit
Het Engelse Park is een wijk waar groen, landelijke eigenschappen en de historische context samenkomen in een nieuwe stedenbouwkundige structuur en architectonische expressie. Het Engelse Park is namelijk door de schalen van het landschap, de stad, de straat en individuele woningen heen ontworpen. Van de vervoersontsluitingen tot de huisnummers en gevelarmaturen, Bedaux de Brouwer Architecten tekende voor het hele ontwerp en ontwikkelde een samenhangende natuurinclusieve wijk met een eigen identiteit.
Hoogteverschillen en fabelachtig parkuitzicht
Alle 95 woningen (zes woningtypes) zijn zorgvuldig ingepast tussen bestaande bomen om interactie tussen bewoners en natuur te creëren. Ook werd het standaard bouwblok ‘omgeklapt’. Noodzakelijke functionaliteiten zijn aan de achterkant van de woningen – op hoven – gesitueerd. Zo ontstonden aan de voorzijde gezamenlijke ‘verblijfsruimtes’. Hier staat ontmoeting centraal, is er geen plek voor anonimiteit én inviteren lange zichtlijnen de bewoners om via wandelpaden de omgeving te verkennen.
De architect omarmde bovendien de hoogteverschillen in het terrein. Deze zijn gebruikt om authenticiteit en privacy toe te voegen. Onder andere bij de ontsluiting van woningen is dat zichtbaar. Soms gaan er meerdere treden verscholen achter straatwanden die de overgang vormen tussen het openbare en privéterrein. Terwijl het hogere maaiveld aan de ‘waterkant’ de mogelijkheid bood om extra privacy en een fabelachtig parkuitzicht te realiseren.
Het Engelse Park is daarnaast een handreiking naar stadarchitect Siebe Jan Bouma (1899-1959). Zijn werk kenmerkt zich door een mengeling van vooruitstrevendheid en traditionalisme, oog voor details én respect. Kortom: een scala aan inspirerende ingrediënten. Op basis van oude referenties is baksteenexpressie ingezet om een eigen ritmiek te creëren. Relatief lange gevelwanden zijn - door de toevoeging van erkers, hoekramen, tuinmuren, schoorstenen, balkons en terrassen - verworden tot plastische composities. En daarmee volgt de gevelexpressie de cadans die zo kenmerkend is voor de interbellumarchitectuur van de naastgelegen wijk Helpman.
Duurzaamheid naadloos geïntegreerd in het ontwerp
Dat baksteenarchitectuur technische innovaties en ecologische versterking niet in de weg staat, bewijst het Engelse Park ook. Door de gevels hoger op te trekken worden de zonnepanelen en de buitenunits van de warmtepompen aan het oog onttrokken. Door de inbedding in het landschap, het toevoegen van nestkasten, het creëren van voorzieningen voor bijen en de toevoeging van wadi’s worden bovendien de kwaliteiten van de buitenruimte en het ecosysteem versterkt. Bijzonder is dat er een kolk in het openbaar gebied is aangebracht, een speels en klimaatadaptief element dat op een regenachtige dag tot leven komt.
Groninger Architectuurprijs
De Groninger Architectuurprijs is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp. Op grond van de inzendingen bepalen een vak- en publieksjury de winnaars: het beste nieuwe bouwwerk van Groningen. De prijzen worden uitgereikt aan de winnende teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers.
De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van het programma van de Groninger Architectuurmaand. De Groninger Architectuurprijs is de opvolger van de Grote Groninger Gebouwenenquête, die sinds jaar en dag in Groningen werd georganiseerd.
Lees meer: https://groningerarchitectuurmaand.nl/inzendingen/engelse-park