Food Center
Enigszins verscholen tussen de Jan van Galenstraat en de Haarlemmerweg in Amsterdam ligt het terrein van het Food Center. Al decennia dé plek in Amsterdam waar winkels en horeca groente, fruit en andere levensmiddelen kopen. Nu zie je vooral nog hoge hekken, daken van loodsen en een toegangspoort waar je niet zomaar doorheen mag. Het terrein ondergaat een transformatie. VolkerWessels Vastgoed werkt samen met Ballast Nedam verder aan deze herontwikkeling nadat zij de tender voor de herontwikkeling heeft gewonnen.
Herstructurering
De gemeente heeft in 2010 een tender uitgeschreven om dit terrein te herstructureren met als opgave; ruimte maken voor woningbouw en verkleinen van het bedrijvendeel. In 2013 is deze herontwikkeling gegund aan het consortium VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development. De herontwikkeling bestaat uit het realiseren van ongeveer 95.000 m2 bedrijfsmatig onroerend goed en 1.700 woningen, waarvan 25 % in de sociale sector gerealiseerd wordt.
De bedrijven zijn georganiseerd in de Vereniging Herstructurering die de collectieve belangen van de ondernemers behartigd. Marktkwartier en de Vereniging Herstructurering hebben afspraken vastgelegd om te komen tot verplaatsing van de gevestigde ondernemers. Een deel van de ondernemers zal de bedrijfsvoering buiten het terrein voortzetten.
Het plan
Marktkwartier heeft samen Mecanoo Architecten een stedenbouwkundigplan gemaakt met een hoog ambitieniveau, dat past bij de locatie en de stad Amsterdam. Met 1.700 woningen in diverse gebouwen, met een hoogte tussen de 18 en 37 meter, wordt invulling gegeven aan een gevarieerde nieuwe woonwijk binnen de ring van Amsterdam. De woningen variëren in oppervlakte tussen de 40 en 180 m2. Bij het ontwerp van de woongebouwen zijn verschillende gerenommeerde architecten betrokken. Dick van Gameren, werkzaam bij Mecanoo Architecten, heeft vanuit Marktkwartier supervisie over de ontwerpen en zorgt daarmee voor de samenhang binnen het stedenbouwkundig plan.
De Markthal
Op het terrein staat de grote monumentale Markthal uit 1932. Deze wordt gerenoveerd door BOEi en zal onderdeel zijn nieuw te vormen openbaar gebied en wordt publiek toegankelijk. In de Markthal zullen diverse functies samengebracht worden die min of meer food gerelateerd zijn. Hierbij wordt gedacht aan horeca, proefkeukens, kleine bedrijfjes en een hotel.